FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!

Blog

Ahogy beköszönt a tavasz, sok kutyatulajdonos szembesül azzal a jelenséggel, hogy kedvencük hirtelen nagy mennyiségű szőrt veszít. Ez a tavaszi vedlés, amely természetes folyamat a kutyák életében, és bár ez elkerülhetetlen, vannak olyan módszerek és tippek, amelyek segíthetnek a szőrhullás kordában tartásában. Íme néhány hasznos tanács, hogyan kezelhetjük a tavaszi vedlés okozta szőrhullást, valamint, hogy mikor érdemes szakemberhez fordulni.

A kutyusainkat és cicusainkat különböző apró kis előlények támadhatják meg és jelenlétükkel, vérszívásukkal nyugtalaníthatják kis állatainkat, illetve viszketést idézhetnek elő.

A paraziták vérrel vagy szöveti törmelékekkel táplálkoznak, és jelenlétükkel zavarják, táplálkozássukkal károsítják kedvenceink egészséget. Emellett sokszor egyéb kórokozók terjesztésében is szerepet játszanak. Húsevő kis kedvenceinknél évente kötelező a belső paraziták irtása. A külső paraziták elleni védelem ugyan nem kötelező, de igencsak javasolt.

A kutyák boldogsága gyakran téma a kutyatulajdonosok és az állatbarátok között. Mi,  emberek szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy kutyánk jól érzi magát, boldog és elégedett az életével.

A kutyák és macskák mellett az egyéb emlős kiskedvencek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A rágcsálók közül a hörcsög, a tengerimalac, a degu és a csincsilla is társunk lehet, de a rágcsálókon kívül a nyulak is igen gyakori kedvencállatok. Sőt a nyuszik a harmadik leggyakrabban tartott házi kedvencek a kutyák és a cicák után. Nem meglepő, mivel ezek az apróságok elragadó megjelenésükkel, puha szőrükkel könnyedén elvarázsolnak minket.

A macskatartás alapvető kérdése, hogy kinti vagy benti életet szánunk kedvencünknek. Ez a kérdés a mai napig nagyon megosztó a gazdik körében. Napjainkban egyre népszerűbb a macskák benti tartása, hiszen ezzel rengeteg veszélytől meg tudjuk védeni szeretett kedvencünket, illetve a városi környezetben is lehetőség van ilyen módon macskatartásra.

A kölyökkutyák igen érzékenyek a fertőzésekre, mert az immunrendszerük még nem elég fejlett. A kölyökkor sok stresszes eseménnyel jár, ami tovább ronthat az ellenállóképességükön.  Az első nagy stresszel járó esemény életükben az elválasztás, ilyenkor a kölykök az anyakutya és alomtársaik mellől új otthonaikba kerülnek.

A hasmenéses kedvencünknek fájhat a hasa, görcsölhet, levertté, bágyadttá és étvágytalanná válhat. Esetenként lázasak is lehetnek. A hasmenéses panaszok gyakran hányással együtt járhatnak.

A macskák két legjelentősebb, világszerte előforduló fertőző betegsége a macska aids és a macska leukózis. A macska aids-t a macska immundeficiencia vírus (FIV), míg a macska leukózist (FeLV) a macska leukémia-vírus okozza. A két vírus hasonló megjelenésű tüneteket idézhet elő, ezért a lázzal és bágyadtsággal érkező, étvágytalan cicák esetén, gyakran elvégeznek az állatorvosok egy gyorstesztet, amivel a két fertőzés jelenlétét bizonyítani vagy kizárni tudják.

Az allergiás állatok valamilyen környezeti allergénre vagy eleségre viszketéssel, hányás-hasmenéssel, ritkán légzőszervi panaszokkal reagálnak. Tavasztól ősz elejéig főként a szezonális allergiások a virágzó növények pollenjei miatt szenvednek, de nem csak a növények tudnak allergiát okozni. A környezeti allergének körébe tartozik a poratka is, ami kevésbe szezonálisan jelentkező tünetekkel mutatkozik, de főként télen a kevesebb szellőztetés miatt az otthonainkban felszaporodhat, így okozhat kifejezettebb tüneteket ebben az időszakban.

Amikor megszületik a döntés, hogy kutyát szeretnénk befogadni, még nem feltétlenül gondolunk bele ennek a hatalmas változásnak a hatására az életünkre. A hozzánk, és életvitelünkbe illő kutyus kiválasztásához sorra végig kell vennünk, mit is várunk el az új kedvenctől, milyen helyzetbe kell majd neki beilleszkednie, mit tudunk biztosítani a számára? Egy felelős örökbefogadáshoz szükséges, hogy tisztában legyünk azzal, mivel jár egy új kutya jelenléte az életünkben.

A külső hallójárat gyulladása általában a gazdik körében csak fülgyulladásként emlegetett probléma, sok kutyát és cicát érint.

A fül külső-, közép-, és belsőfülre különíthető el. A külsőfület a fülkagyló és a külső hallójárat alkotja, ami a dobhártyáig tart.

Nehéz pontos határt szabni, nem lehet általánosítani, mert fajta, típus, testméret is befolyásolja kedvenceink várható élettartamát, de a kutyák nagyjából 8-10 éves kortól, míg a macskák 10-12 éves kortól számítanak időskorúnak.

Áfonya egy igazi border collie, imád futkározni, cikázni a mezőn, viszont mindezt az elülső keresztszalagja bánta, elszakadt. Mázli a bajban, hogy Áfonya gazdája a mi állatorvos szakértőnk, Móritz Alma, így a legjobb kezekbe került. Alma megosztotta velünk Áfonya történetét:

A nyírfacukor vagy más néven xilit (xilitol) egy közkedvelt mesterséges édesítőszer, egy cukoralkohol, ami cukormentes süteményekben, édességekben és rágókban található meg. Cukorbeteg és diétázó emberek fogyasztják, a cukor xilitre cserélésével csökkenthetjük a szénhidrát bevitelünk. Kutyákban viszont egészen másképp működik. 

Szinte mindenki ismeri a közösségi média felületeken terjedő megható videókat, amiken azt láthatjuk, mekkora örömet okozhat egy ajándékba kapott kiskutya vagy kiscica.

A tél beköszöntével a gazdi szekrényéből előkerülnek a vastag kabátok, sálak, kesztyűk. A hidegben viszont nem csak mi, hanem kedvenceink is fázhatnak, főleg, ha napjuk nagy részét a fűtött lakás kényelmében töltik.

Az állatorvoslás fejlődésével ma már számtalan műtéti ellátás elérhető kedvenceinknek. Az elmúlt években sok állatorvos specializálódott egy-egy szakterületre, így lehetőség van komoly, összetett, nagy beavatkozások elvégzésére is. 

A dorombolás a macskafélékre jellemző hangadási forma, amelynek anatómiai háttere a mai napig kutatott kérdés.Bár nem tudjuk pontosan, miként adják ki kedvenceink ezt a speciális hangot, abban biztosak lehetünk, hogy a dorombolás nem csak a macskára, hanem a gazdájára is jótékony hatással van.

Bár általában a kullancscsípéseknek tavasztól őszig van a főszezonja, télen sem tűnnek el a kullancsok, és egy-két melegebb nap után újra előmerészkednek. Az erdők mellett a vízpartoknál sem lehetünk biztonságban, a különböző tájakon különböző kullancs fajtákkal találkozhatunk, amik különféle betegségeket terjeszthetnek.

Az autók fagyálló hűtőfolyadékjaiban etilénglikol van, ami egy szerves alkohol. Az autók téli ablakmosó folyadékjainak és a jégolvasztó sprayknek is gyakori összetevője, mivel fagyáspontja jóval alacsonyabb, mint a vízé.

Figyeljünk oda, hogy kutyáink az erdei vadak nyugalmát ne zavarják meg és a természet védett értékeit ne rongálják meg. A kutyák saját biztonságuk érdekében se csatangoljanak el mellőlünk. A jogszabály Magyarország erdeiben csak pórázas sétákat engedélyez (2012. évi II. tv.).

A betegség fertőző, leginkább cseppfertőzéssel terjed kutyáról kutyára. A fertőzés után a kórokozók a légzőrendszerben, méghozzá leginkább a gége és légcső tájékán telepednek meg, így gége- és légcsőgyulladást alakítanak ki. A betegség azért komplex, mert a hátterében általában egyidejűleg több kórokozó együttesen (pl. kutya adenovírus2, szopornyica, parainfluenza, Bordatella bronchisepticaPasteurella multocida) állhat.

A bőr és szőr elváltozások hamar szemet szúrnak az odafigyelő gazdi szemeknek is, hiszen ezek megtekintéssel is jól vizsgálhatók. A bőrbetegség egy-egy formája a kutyusaink és cicusaink nagyrészét érinti élete során.

Nem csak kutyáink, hanem egyéb kis kedvenceink vírusos megbetegedéseinek kialakulását is érdemes megelőznünk rendszeres vakcinázással.

Manapság is nagyon sok szerető kiscica keresi a gazdáját, ha mi is befogadunk egyet, azzal életre szóló kalandba kezdünk. Kölyök korban immunrendszerük még nem túl fejlett, ezért sok fertőző betegség támadhatja meg őket, ezért örökbefogadás után érdemes felkeresni állatorvosunkat, aki felméri a cicus egészségi állapotát, kezeli esetleges fertőzéseit.

A rekkenő hőségben különösen oda kell figyelnünk kedvenceinkre!

Ebben a nagy melegben előfordulhat, hogy kutyusaink többet lihegnek, fekszenek, nagyobb mennyiségű vizet fogyasztanak és kevesebbet esznek. Ilyenkor nem kell egyből megijednünk, mert ez a természetes viselkedésük része.